Verplichting zonnepanelen voor publieke organisaties

De PV verplichting vanuit Vlaanderen voor grote verbruikers legt strengere normen op publieke organisaties dan voor privé bedrijven. Enkel privé bedrijven met een verbruik boven de 1 GWh/jaar vallen onder de verplichting. Publieke organisaties met een verbruik vanaf 250 MWh/jaar vallen nu reeds onder deze verplichting. Vanaf 2026 wordt deze verbruiksgrens voor publieke organisaties verstrengd naar 100 MWh/jaar.

Is jouw organisatie een publieke organisatie?

Het Veka actualiseerde zijn handleiding, met een duidelijkere definiëring van alle publieke organisaties. Tevens ligt er een Vlaams decreet voor dat de huidige definitie ruimer zal interpreteren, gezien de voorbeeldrol van de overheid in de energietransitie.

Op dit moment is een publieke organisatie in het Energiedecreet gedefinieerd als: de federale overheid, inclusief de parastatalen, de Vlaamse overheid, inclusief de intern en extern verzelfstandigde agentschappen, de provinciale overheden, de gemeentelijke overheden, inclusief de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, de overheidsbedrijven, de onderwijsinstellingen en de welzijns- of gezondheidsvoorzieningen

De Vlaamse Regering hechtte op 12 mei 2023 haar tweede principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet tot wijziging van het Energiedecreet van 8 mei 2009, wat betreft netbeheer, energie-efficiëntie en milieuvriendelijke energieproductie. Dit voorontwerp bevat de intentie om de huidige definitie van publieke organisatie uit te breiden omdat deze niet volledig dekkend is om de voorbeeldrol van de overheid in de energietransitie in te vullen. Er zijn enkele types entiteiten buiten de definitie vallen, maar waarvan het wenselijk is dat deze wel onder de verplichtingen vallen die opgelegd worden aan publieke organisaties.

Lijst publieke organisaties

De aangepaste definitie (extra entiteiten in vet) zou als volgt luiden:

“104°/1publieke organisatie:

  1. de federale overheid, inclusief de parastatalen;
  2. de Vlaamse overheid, inclusief de intern en extern verzelfstandigde agentschappen;
  3. de provinciale overheden, inclusief de autonome provinciebedrijven en de extern verzelfstandigde agentschappen;
  4. de gemeentelijke overheden, inclusief de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, de autonome gemeentebedrijven, de extern verzelfstandigde agentschappen en verenigingen en vennootschappen voor maatschappelijk welzijn;
  5. de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden;
  6. de politiezones;
  7. de hulpverleningszones;
  8. de overheidsbedrijven;
  9. de onderwijsinstellingen;
  10. de welzijnsvoorzieningen;
  11. de gezondheidsvoorzieningen.

In de nota wordt bovendien ook de intentie vermeld om districten ook onder deze definitie te laten vallen.

Wat kan Energent voor je organisatie of bedrijf betekenen?

  • Analyse bruikbare daken
  • Dimensionering zonne-installatie op maat van je verbruik
  • Financieel voorstel bij financiering door Energent