Waar gaat het overschot aan zonne-energie naartoe?

Bij een zonne-installatie via derdepartijfinanciering op jouw dak betaal je enkel voor de zonnestroom die je zelf verbruikt. Deze zonnestroom is altijd goedkoper dan de prijs van de netstroom. Energent beheert dan het eventuele overschot van de opgewekte energie. Maar waar gaat dit overschot aan energie naartoe?

De elektriciteit die zonnepanelen produceren en die niet onmiddellijk geconsumeerd wordt, wordt geïnjecteerd in het netwerk.

Je beeldt het netwerk misschien in als een gigantische batterij, maar niets is minder waar. Het net kan namelijk geen energie opslaan. Door een complex mechanisme wordt het voortdurend in evenwicht gehouden. Productie en verbruik worden daarbij zoveel mogelijk op elkaar afgestemd. Op momenten dat er heel veel zonnestroom naar het net geïnjecteerd wordt, zullen andere elektriciteitsproducenten, zoals gascentrales, dus stilgelegd worden.

Voor de elektriciteit die in het net geïnjecteerd wordt, ontvangt Energent een terugleververgoeding van de elektriciteitsleverancier, ook wel het injectietarief genoemd. Deze vergoeding ligt altijd veel lager dan de prijs voor elektriciteitsafname van het net, gezien je voor afname ook altijd de kosten voor het gebruik van het net moet betalen (plus belastingen en allerlei heffingen).

De winst die Energent hieruit haalt, wordt onder andere gebruikt om andere hernieuwbare energieprojecten op te zetten. Daarnaast wordt een deel van de winst ook herverdeeld onder de coöperanten van Energent. Zij zijn namelijk mede-eigenaar van alle installaties van Energent, en delen dus ook mee in de winst.