Sint-Barbaracollege legt grote zonne-installatie op de schooldaken in Savaanstraat
Wanneer je in de Savaanstraat langs de fraai gerestaureerde collegekerk loopt zie je het niet, maar op de daken van het Sint-Barbaracollege liggen 618 zonnepanelen. Goed voor de productie van 226.185 kWh of het verbruik van 65 huishoudens.
Het Sint-Barbaracollege is een naam als een klok in de Gentse onderwijswereld. De school telt 800 leerlingen in het middelbaar, 550 kleuters en kinderen in de kleuteropvang en de basisschool en een internaat met 150 jongens en 50 meisjes. We praten met econoom Tom De Backer over hoe de zonne-installatie er is gekomen.
“Als school hebben we een maatschappelijke rol”
Waarom nam het Sint-Barbaracollege de beslissing om zonnepanelen te leggen?
Op onze school hebben we een werkgroep Ecologica, die zich buigt over milieu en duurzaamheid. Het is dankzij die werkgroep, waar vooral leerkrachten en leerlingen deel van uitmaken, dat we die beslissing hebben genomen. De werkgroep vroeg zich af waarom wij geen zonnepanelen op onze daken hebben. Wij vinden dat we als school een maatschappelijke rol en verantwoordelijkheid hebben en de directie en de raad van bestuur hebben het advies gevolgd.
Hoe hebben jullie het dan aangepakt?
We wilden aanvankelijk de installatie zelf financieren. Omdat tegelijkertijd een ander project liep was dat niet mogelijk. In Drongen wilden we een middenschool opstarten, een vrij dure onderneming. Precies omdat het zo duur was, hebben we destijds beslist om de investering in zonnepanelen niet zelf te doen.
Jullie gingen op zoek naar een andere oplossing voor de zonnepanelen. Op welke manier hebben jullie de markt verkend?
We vroegen ons af wie ons zou kunnen helpen. Iemand van de werkgroep had contact gehad met Bart Turrekens van Energent. Na een offerte en een rondvraag is die keuze vlug gemaakt en hebben we het fiat gekregen van onze raad van bestuur. Dat Energent een burgercoöperatie is speelde niet meteen mee, dat zijn we pas achteraf te weten gekomen. We zagen wel dat Energent samenwerkt met het Vlaams Energiebedrijf (VEB). Dat het een Gentse organisatie is, speelde wel mee.
Sindsdien liggen er zonnepanelen op jullie dak?
De panelen liggen er sinds een jaar. Daarvoor waren we twee tot anderhalf jaar bezig met de voorbereiding van het dossier. Met 618 panelen is de installatie vrij omvangrijk. Dat is goed voor een productie van 226.185,12 kWh per jaar, ofwel het verbruik van 65 huishoudens (gebaseerd op een gemiddeld verbruik van 3500 kWh per jaar, nvdr).
Energent heeft de bouw van de installatie begeleid en gefinancierd via derdepartijfinanciering?
Inderdaad. Het College betaalt per afgenomen kilowattuur een bedrag dat lager is dan de marktprijs. De aangeboden stroomprijs is 50 procent lager dan de prijs van de stroom van het net. Zo kunnen we de installatie afbetalen, die na de looptijd kosteloos wordt overgedragen.
“Energent slaagt zeer goed in de ontzorging. We hebben er geen seconde van wakker moeten liggen.”
Hoe is de samenwerking met Energent verlopen?
We zijn volledig ontzorgd. Energent deed de aanbesteding, legde contacten met Fluvius en volgde het bouwproces op. Wij hebben er geen seconde van wakker moeten liggen. Het was een vlotte samenwerking, ook met de aannemer waarmee Energent vertrouwd is.
Wat was voor het Sint-Barbaracollege het belangrijkste in die samenwerking?
Die ontzorging. Daar slaagt Energent zeer goed in. Ook bereikbaarheid is cruciaal. Als Bart er niet was, konden we bij een andere contactpersoon terecht. De kleine problemen heeft Energent allemaal opgelost. Ook esthetisch deed Energent inspanningen: ze keken goed waar de kabels best lopen en denken mee. Je hebt nooit het gevoel dat er een verkoper voor je neus staat die vlug iets aan de man wilt brengen. Je voelt dat je met een burgercoöperatie bezig bent.
Wat is de conclusie na een jaar?
De eerste facturen van Energent komen pas toe. We moeten het nog eens goed bekijken, maar het zou kunnen leiden tot een fikse besparing in de grootteorde van 18.000 euro. Het Sint-Barbaracollege heeft een eigen stroomgebruik van 140.234 kWh per jaar of 62 procent van de installatie.
Kortom, Sint-Barbarbaracollege is goed af, heeft minder energiekosten en werkt met hernieuwbare energie. We zaten toen ook net in de energiecrisis, het was een welkom moment. En uiteindelijk dragen we als school bij aan de klimaattransitie. We komen graag met dit project naar buiten als een milieubewuste school.
Met econoom Tom De Backer en directeur Diederik Costeur klauteren we via een laddertje het dak op. Naast een prachtig 360-graden uitzicht op de stad zien we rondom een blinkend veld van zonnepanelen op de vele daken van het Sint-Barbaracollege liggen.
Ze kijken even rond. Missie volbracht, zie ik ze denken.
Artikel door Karel van Keymeulen, vrijwilliger bij Energent.